Menneskerettigheder på skemaet

I forbindelse med Politikens, Ekstra bladets og Amnesty Internationals landsdækkende mediekonkurrence for unge, føler redaktionen på dette konkurrencebidrag fra Børneuniversitetets 8./9. klasse, at det ville være passende at diskutere mennesker, deres kroppe og rettigheder. Vi vil derfor, ud fra overemnet ‘Min krop, mine rettigheder’, perspektivere til de talrige pro-rettigheds-aktioner hvori skolens elever deltog. Spektret af emner at forholde sig til er naturligvis blevet reduceret, nedkogt til blot fire valgmuligheder som modtager særlig høj mediedækning i øjeblikket (beskrevet senere i artiklen). Opfattelsen er, at unges ansvarspåtagelse med hensyn til rettigheder, og bevidsthed omkring problematikkerne der opstår ved brud på disse, øges i takt med deres beskæftigelse med dem. En kløft mellem mennesker skabes, når ligestilling så sjældent opnås; og emnernes relevans, også i Danmark, drager skoler og organisationer til at råbe op i medfølelse og utilfredshed. Danskeren er et frit væsen, beskyttet af demokratiets retfærdige regler, og sine medmennesker. Vi må vælge hvem vi er, hvad vi kan lide og hvor vi vil hen.


Sammenhold og forståelse er essentielt for vedligeholdelse og bevarelse af Danmarks status som rollemodel for ligestilling – men udviklingen i dansk politik sætter denne status på spil, mener organisationer som Kvinderådet. Vi mener, at velfærdsstaten må bære et større læs, når kriser opstår og menneskerettigheder bliver brudt. Moral og etik skal i højere grad indregnes, når det kommer til fx. aborter, seksualundervisning og prævention. Antallet af voldtægter (og den tilsvarende mangel af rapporterede overgreb af samme slags) er stadigvæk foruroligende. Flygtningelejre huser mænd og deres barnebrude.

Derfor hænger vi plakater og klistermærker op, derfor uddeler vi postkort, derfor klæder vi os ud i brudekjole og slør: for at signalere, for at provokere, for at protestere.

 

Al lidelsen i verden danner grobund for noget smukt; det gør det muligt for andre at hjælpe.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *