Kan et offer for voldtægt være medskyldig?

“Over halvdelen af alle voldtægter, der blev begået i Danmark i 2010, blev begået af en indvandrer eller efterkommer af en indvandrer.

Den store overrepræsentation af udlændinge i statistikken kan være et tegn på, at danske kvinder ikke er gode nok til at gennemskue, hvordan deres signaler bliver tolket af mænd fra andre kulturer.” Dette skriver Etik.dk i en artikel der omhandler spørgsmålet: Har kvinder selv et ansvar ved voldtægt?

Giver dette ikke blot endnu en undskyldning for fremmedfjendskhed fra danskernes side? Selvfølgelig kan vi bedst tage hånd om sagen ved at vide at størstedelen af voldtægtsmænd har anden etnisk baggrund, men alt taget i betragtning er der stadig tale om mænd. Mænd som burde være i stand til at styre sig selv ligemeget om de er kristne, katolikker eller muslimer. Mænd der også burde være fornuftige nok til at regne ud at en drink eller to samt en kort kjole ikke er lig med samleje. Kvinder burde ikke være nødt til at tænke over hvilken religion den mand hun snakker med tror på. Det er fuldkommen irrelevant fordi det bare er sund fornuft at man ikke voldtager nogen og religion er ikke en undskyldning.

Men dette spørgsmål er et utroligt kompliceret emne.

“Hvis hun med sin mavebluse, kavalergang og bukser med huller i stik mod alle odds går alene igennem en park eller mørke, farlige gyder, bærer hun så sandelig også et medansvar.” Skriver Ibrahim Said i et debatindlæg til Weekendavisen. Den 16-årige dreng mener at voldtægt selvfølgelig er en utilgivelig handling, men at kvinden mange gange udfordrer skæbnen med sit opfordrende tøj. Hvordan kan det være et medansvar at have en lårkort kjole på? Det kan jeg virkelig ikke se pointen i. Hvis det er manden der truer hende, manden der voldtager hende og manden der påfører kvinden ar for livet.

“En ung pige kontakter politiet med snitsår over hele kroppen, sår i anus og flænsede trusser for at anmelde en voldtægt. Og i stedet bliver hun anklaget for at have iscenesat det hele selv,” skriver Metroxpress

Den kvindelige betjents undskyldning er at: “Syv ud af ti voldtægtsanmeldelser er falske.”

Men selv hvis størstedelen af anklagerne kan være falske skal vi stadig behandle dem alle som var de ægte. Voldtægt er en utrolig ydmygende oplevelse og det hjælper ikke på det at blive anklaget for at lyve efter at man samler modet til at anmelde det. Det er jo absurd især af en kvindelig betjent som måske også ville kunne relatere mere til det end en mandlig betjent.

Stefan Roy Aaslev Frederiksen medlem og formand for Liberal Alliances Ungdom

udtalte sig i et afsnit af Meningsmaskinen, der omhandlede uagtsom voldtægt i 2014: “At hun brækker sig under sex tyder altså ikke på at hun ikke ville have det her” da han og et par andre unge diskuterede en BT artikel der opstillede et eksempel: De ansatte på et pizzaria ved rådhuspladsen i københavn har på fornemmelsen at noget er helt galt. Det er midt om natten, da de ser en 17 årig, drøn beruset, pige blive løftet op af en mand der bærer hende tværs over gaden og ned i en kælderskakt. De følger efter og griber nærmest manden på fersk gerning i gang med at have sex med pigen der kaster op imens.

Men man kan faktisk slet ikke, give lovligt samtykke hvis man er fuld, og hvis man er så fuld at man ligger i sit eget opkast, så tror jeg ikke at der er tale om samtykke, selv hvis pigen måske har lagt op til det til det tidligere på aftenen.  

“Mens vi herhjemme har seks anmeldelser af voldtægter per 100.000 indbyggere årligt, ligger tallet på 59 i vores naboland. Men blot fordi flere går til politiet med deres oplevelser, er det ikke et udtryk for, at flere forbrydelser finder sted,” skriver Milla Mølgaard fra Politiken

Jeg håber inderligt at vi følger det gode eksempel som Sverige sætter, og fremover ser og håndtere voldtægt som det det er: En utilgivelig og krænkende handling lige meget hvad.

En kommentar af Mathilde Aakjær-Andersen

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *