Er begge parter ansvarlige i en voldtægtssag?

Læserbrev af Gustav Tykesson Kuggas

Hvorfor ser så mange folk Voldtægt fra én side? Jeg synes, at det kan blive set fra mange sider: Voldtægten kunne for eksempel finde sted om aftenen og gå ud over en 16-årig pige, som har været ude og feste, og til sidst beslutter hun sig for at tage hjem. Det er mørkt udenfor, og det ser ikke ud til, at der er mennesker i miles omkreds. Hun har drukket og ser pludselig fire store mænd med tatoveringer, der står og taler. Hun føler sig social og får lyst til at tale med dem, men vågner op næste morgen i en andens hjem på et bord med blå mærker over det hele. Skulle hun ikke så også tage vare på sig selv? Det er et spørgsmål, som jeg har prøvet at besvare:

Det er forbavsende, at der er så få mennesker, der kun ser situationen fra en side. For uanset hvor meget man diskuterer sagen, så ville pigen aldrig have blevet voldtaget, hvis hun havde holdt sig fra alkohol. Det er det samme koncept med at køre, mens man er beruset. Man skal jo tage vare på sig selv. Selvfølgelig synes jeg, at den person, som er blevet voldtaget, for det meste er det eneste offer. Men hvad nu hvis det var en mand, der troede, at han havde tilladelse, og hvad nu hvis de begge var meget fulde, og det eneste, de kan huske, er, at de havde samleje?
Selvom der ikke er nogen undskyldning for voldtægt, så mener jeg, at det også er kvindens ansvar at sørge for, at hun kommer sikkert hjem. Man kan også sammenligne det med at låse ens egen dør om aftenen, eller med at give sin pung til en fremmede og tænke, at de giver den tilbage.
Jeg synes, der er alt for mange, som danner sig helt klare holdninger til emnet, i samme øjeblik de hører ordet ‘voldtægt.’ Jeg har en oplevelse af, at man enten holder med kvinden, eller med manden i en voldtægtssag; og at de fleste individer har svært ved at se sagerne fra flere sider.

Ifølge rapporten ”Voldtægter der anmeldes” fra Det Kriminalpræventive Råd ender lidt over halvdelen af alle sigtelser for voldtægt med at blive opgivet, inden de kommer for en dommer. Dette er forståeligt, siden det er en sag, der er en anklagers ord mod den anklagede, og det er for det meste alt for svært at bevise noget som helst; udover at de har haft sex. Det er også en meget skadelig sag at have kørende, siden voldtægt er noget, der bliver set ned på både for den enkelte person og for medierne. Ikke nok med at det bliver set ned på, men det kan også medføre otte års fængselsstraf, samt det kan ødelægge ens karriere. Dette skete for Praise Martin-Oguike, som var en tidligere fodboldspiller. I visse tilfælde ødelægger det også forholdet mellem offeret og den anklagede. Men hvorfor ville nogen så begå sådan en forbrydelse, hvis konsekvenserne er så store?. Jeg mener, at det er på grund af den seksuelle lyst og følelsen af kontrol.

Ifølge Chuck Hustmyre og Jay Dixit fra Psychology today, så er der en større chance for at blive voldtaget jo mere dækkende tøj man bærer. Hvilket hentyder til at voldtægt handler mere om kontrol end sexuelle lyster, når det kommer til beklædning. Så “Slut shaming” bør være et emne, der er ikke eksisterende.

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *