Kvinders rettigheder krænkes i Irland

I Irland har man som kvinde ikke ret til abort. Flere og flere rejser til nabolandene, for at få foretaget en lovlig abort. Dette resulterer i både mennesketab og store konflikter.

I mange lande har man ikke retten til abort – som f.eks i Irland hvor abort ikke er tilladt, og man kan idømmes fængselsstraf, hvis man får foretaget en. I Irland er den katolske tro dominerende, og abort ses som mord ifølge den overbevisning.

Irlands abortlov har altid været meget stram, men sidste år, blev abortloven gjort lidt “mildere”. Loven blev ændret, til at det kunne være muligt at få en abort, hvis kvindens liv er i fare, men oftest er en abort ikke en mulighed længere, når man opdager, at kvindens liv er på spil.

Selvom man er blevet udsat for seksuelt overgreb, skal man stadig føde barnet.

Det sker for kvinder, at de får konstateret, at deres barn ikke vil overleve fødslen, mens der stadig er mulighed for at få fosteret fjernet, men må stadig ikke få foretaget en abort.

Selv hvis man får en spontan abort, kan man blive idømt op til 14 års fængsel.

Ingen kvinder i Irland har rettigheden til selv at bestemme, hvorvidt man vil have børn eller ej. Ifølge dokumentaren `Irelands guilty secret´, rejser 5000 kvinder til England for at få foretaget en lovlig abort – nogle holder det hemmeligt for hele deres familie på grund af skam og frygt for at blive opdaget.

 

Der sker flere og flere sager om abortloven i Irland

 

Tidligere i år kom en flygtninge til Irland. På den hårde vej blev hun udsat for seksuelt overgreb og blev uheldigvis gravid. Som mange andre kvinder havde hun ikke set den komme og var slet ikke klar til et barn. Selvom hun blev vurderet som selvmordstruet, måtte hun stadig ikke få en abort for den Irske lovgivning.

Kvinden blev tvunget til at føde ved kejsersnit.

Denne sag har gjort mange vrede og frustreret, og mange har demonstreret mod denne sag og Irlands abortlove.

Det er ikke første gang, at der har været en sag om abortloven i Irland.

En kvinde døde for nogle år siden af blodforgiftning under en tvungen abort.

Men trods flere sager omhandlende retten til abort i Irland mener Michael Böss, tidligere leder af center for Irske studier på Aarhus Universitet og forfatter til adskillige bøger om Irland, stadig ikke at loven vil blive ændret.

 

Venstrefløjspolitiker Rachel Donnelly mener, at episoder som disse mere end tydeliggøre at der er behov for at se på loven. “Irske læger holder sig tilbage fra at træffe de mest åbenlyse lægelige beslutninger, fordi de frygter, at det får store konsekvenser.” Udtrykker hun ifølge artiklen `Voldtaget kvinde antænder irsk abortdebat´ Det er ikke kun irske feminister eller Irske politikere, som kæmper for at ændre abortloven i Irland. Mange mennesker verden rundt kæmper for, at mange flere skal have retten til abort som fx Amnesty International.

Amnestys kampagne

Amnesty International er en international ikke-statslig organisation, der kæmper for at forhindre krænkelser af menneskerettigheder. Amnesty International har en nuværende kampagne om retten til abort. Deres kampagne “not a criminal”, handler specifikt om abortloven i Irland. Den katolske tro i Irland påvirker Irlands love. Abort bliver set som mord og kvinder der får foretaget en abort skal derfor kriminelt afstraffes. Amnesty kæmper for de kvinder der bliver set som kriminelle, når langt de fleste i virkeligheden er ofre for seksuelt overgreb. Amnesty har lavet kampagnen “Not a criminal” for at støtte disse kvinder. De har på deres hjemmeside “Amnesty international” lavet et opslag hvor alle kan gå ind og skrive navn, land, by og mail og dermed støtte kvinder i irland. De sender underskrifterne til Irland i håb om, at gøre en forskel for de millioner af kvinder der lever under disse forhold, der på ingen måde lever op til menneskerettigheden til selv at kunne bestemme hvornår og hvor man vil have børn.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *