Ulovlig abort i Irland

Er abort et valg?

I Irland er abort ulovligt da de er katolske. Hvorfor? Er der noget man kan gøre?

I Danmark har vi det godt, ik’? Men hvad med andre steder? I EU har de fleste ret til skole, ytringsfrihed og abort. Forleden dag så jeg en dokumentar omkring abort i Irland, hvor det er ulovligt, medmindre kvinden er i livsfare. Denne lov har fået adskillige irske kvinder til at rejse til England for at få en abort. Personligt synes jeg, det burde ændres uanset lov, religion eller tvang.

Dokumentaren viste nogle kvinder, der var i denne situation. Blandt dem var en katolsk kvinde, som ønskede en abort, fordi hendes barn var dødt, men dette var ikke muligt på grund af loven. Dette resulterede i, at hun rejste til England og fik en medicinsk abort. Den ville dog først virke efter 3 timer, men hun skulle nå sit fly tilbage til Irland, og endte med at sidde og bløde fosteret ud inde på toilettet. Prøv at tænk hvis det var dig, din kone eller din kæreste, hvad ville du så gøre? Sidde i din sofa og se TV? Skal vi blive siddende eller skal vi gøre en forskel?

I dokumentaren medvirkede en anden kvinde også – hun var en flygtning, som var blevet voldtaget, og derfor ønskede en abort men på grund af den irske lov var dette ikke muligt. Hun sagde derfor, at hun ville begå selvmord, hvilket betød, at kvindens liv nu var i fare. Efter seks måneder fik hun lov til at få en abort, men hun var for langt henne i graviditeten, til at det var muligt og fødte, med kejsersnit. Da jeg havde set filmen færdig, var jeg chokeret, og tænkte at der måtte være en måde at gøre en forskel på. Jeg læste om en organisation ved navn Amnesty International, som havde en kampagne imod denne irske lov. For ikke så lang tid siden var jeg med i en af deres aktioner på Vesterbro Torv. Jeg prøvede at gøre en forskel. Vil du blive siddende?

Lavet af Victor F. Gefeldt.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *